jueves, 6 de noviembre de 2014

Museu Memorial de l’Exili


Exposició de Josep Narro 
(Barcelona, 1902 – Guadalajara/Mèxic, 1994) Dibuixos i esbossos dels abandonats a la seva sort



El proper dissabte 15 de novembre de 2014, a les 13:00 del matí tindrà lloc la inauguració de la exposició de dibuixos i esbossos de en Josep Narro (Barcelona, 1902 – Guadalajara/Mèxic, 1994) al Museu Memorial de l’Exili (MUME-la Jonquera), exposició que romandrà visitable fines el diumenge 29 de març de 2015. 

Un centenar de dibuixos i esbossos de Josep Narro conformen aquesta colpidora exposició sobre la seva experiència personal, en el decurs del seu internament al camps de concentració francesos durant la guerra civil del 1936-1939. Una exposició que els organitzadors encertadament qualifiquen de inèdita i que ens permet copsar de manera precisa i directa la realitat dels camps de concentració de la plana rossellonesa. Uns recintes que es van aixecar l’an 1939 amb la finalitat de donar cabuda a les onades de refugiats republicans catalans i grans contingents d’espanyols que al llarg de la guerra havien escapat vers Catalunya, i que, uns i altres, es veien empenyits vers França fugien de l’avanç de les tropes feixistes espanyoles. 

En Josep Narro, una artista víctima d’una guerra cruel que va acabar amb les llibertats i la democràcia es veuría abocat des del mes de febrer de 1939 al mes de juny de 1941, a viure com a refugiat a terres franceses. Tanmateix va utilitzar el seu talent d’il·lustrador per retratar les condicions de vida extremes dels exiliats republicans als camps d’Argelers, dels Haras de Perpinyà, del Barcarès i d’Agde, de tant trist record per tants milers de persones.

Aquesta exposició es basa en un fons propi del MUME de més de 100 dibuixos excepcionals sobre l’estada en diferents camps de concentració del dibuixant català Josep Narro segons informen els organitzadors. Val a dir que aquesta mostra es fa en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elna i el curador és l'Eric Forcada. Organitza:t dons per el Consorci del MUME té el suport dela Família López-Campà (La Jonquera), la Casa de la Generalitat de Catalunya (Perpinyà) i el Conséil Général des Pyrénées-Orientales; baix patrocini de la Diputació de Girona. 

Eric Forcada ens recorda en una presentació que fa d’aquesta exposició que 

“El 7 de febrer de 1939, després de passar la frontera, Josep Narro és internat al Camp d’Argelers. Aquest camp, obert per les autoritats militars amb presses a la platja per fer front a l’aflux massiu de refugiats republicans espanyols estava desproveït de qualsevol instal·lació. Atrapats pel fred glacial de l’hivern de 1939, els 100.000 internats d’Argelers es protegien del vent com podien i sofrien per la manca d’aliments i d’aigua potable, que provocaven la propagació malalties. Josep Narro representa en els seus dibuixos els nombrosos malalts del Camp d’Argelers, a l’espera de ser transferits cap a un Hospital, i també els nens, les primeres víctimes del camp, generalment massa fràgils per resistir les condicions extremes que imposa la vida concentracionària.

Els refugiats espanyols que no podien exiliar-se a Amèrica del Sud es van veure abandonats a la seva sort al camp de concentració d’Argelers, sense cap mena d’activitat o treball. Els artistes s'afanyen a reagrupar-se i per matar el temps, dibuixen. Josep Narro representa l’únic paisatge que podia veure, els d’homes presoners d’un internament injust i fent activitats culturals per intentar alimentar els seus pensaments.

Al llarg de la seva estada als camps, Josep Narro mai va deixar de representar el rostre humà en condicions extremes. Dibuixant la vida quotidiana dels refugiats detinguts als camps de la perifèria de la societat mostra en els seus esbossos aquests éssers doblement marginats, malalts i nens que encarnen el perill absolut de la mort. Josep Narro, abans d'abandonar el Camp d'Argelers va realitzar el retrat d’algunes persones amb les quals va viure el seu internament. Els retrats, d’una gran noblesa acadèmica, resten com a testimoniatge del seu compromís de mantenir la dignitat dels homes i les dones marginats però plens d’una gran humanitat”. 

Recordem que els preus d’entrada al Museu es de 4 euros per l’entrada general, si be els menors de 17 anys, aturats, escolars, grups d'estudiants i docents tenen entrada gratuïta. Els majors de 65 anys tenen una tarifa reduïda de 2 €; i els pensionistes, carnet d'estudiant i grups d'adults una tarifa reduïda de 3 €. 

Els Horaris del MUME son: De juny a setembre: de dimarts a dissabte, de 10 a 19h i diumenges i festius de 10 a 14h. D'octubre a maig: de dimarts a dissabte, de 10 a 18h i diumenges i festius de 10 a 14h. Els dilluns està tancat tot l'any.

No hay comentarios: