miércoles, 8 de octubre de 2014

Centenari d'Octavio Paz. Un dels Immortals de les Lletres Mexicanes


L’exposició 
"Escriptura indeleble de l'incendi
en el Consolat General de Mèxic a Barcelona visitable fins el proper 01 de desembre 



El passat 01 d’octubre de 2014 va tenir lloc la inauguració per part de la Excelentíssima Cònsol Norma Ang Sánchez y en Hans Meinke la singular exposició “Escritura indeleble del incendio: Octavio Paz y Cataluña” en el Consolat General de Mèxic a Barcelona. Una exposició presentada en el marc dels actes de la celebració del centenari de famós escriptor mexicà. 

L’exposició, resta oberta i visitable per el públic fins el proper dilluns 01 de desembre de 2014 en horari de dilluns a divendres de 09:00 a 13:00 hores, i amb prèvia cita els dimarts i dijous de 16:00 a 20:00 hores. 

L'exposició "Escriptura indeleble de l'incendi" en recorda la important correspondència que va tenir aquest escriptor mexicà amb Catalunya, molt poc coneguda fins ara, per mitjà de personalitats destacables del País. Una exposició comissariats per n’Aurelio Major y na Berenice Pardo. 

Comença l'exposició amb un fragment d’un article de La Vanguardia del 18 de juliol de 1937, en plena Guerra Civil, que dóna compte de la participació d’Octavio Paz en un míting antifeixista internacional de suport a la República en un centre cultural barceloní. 

Dels dos comissaris de l'exposició, Aurelio Major, ens recorda que "Catalunya va ser el centre de les seves afinitats intel·lectuals i artístiques", cosa que il·lustra amb un dibuix que va fer Octavio Paz el 1991 a proposta de Hans Meinke, titulat "Soledumbres". 

Entre les primeres edicions impreses que es poden contemplar figura l'antologia poètica "La Centena (1935-1968)", el segon llibre de Pau publicat a Espanya, després del que s'havia editat a València el 1937 sota el títol "Sota la teva clara ombra i altres poemes ". 

A l'exposició trobarem també documents inèdits com una carta de Pau Joan Miró de 1974, una altra a Carlos Barral de 1978, així com una missiva dirigida a Tàpies amb qui va publicar "Petrificada petrificant". 

La interessant recorregut que podem fer es tanca amb la primera edició del "poema més ambiciós" d'Octavio Paz, "Blanc", dissenyat pel barceloní Vicente Rojo, que es mostra al costat d'algunes il·lustracions i la versió en vídeo de l'escenificació que va fer Frederic Amat d'aquest llibre. 

Així doncs, encara podeu visitar aquesta exposició on podreu contemplar peces úniques d’aquest genial escriptor mexicà Octavio Paz. Un dels Immortals de les Lletres Mexicanes. 



Fotografia: Consulmex Barcelona

No hay comentarios: