viernes, 26 de septiembre de 2014

Va tenir lloc a l’auditori Jaume Nunó


Sant Joan de les Abadesses:
El Doctor en Ciència Política i de l'Administració 
en Jose Maria Reniu, va oferir la conferencia 
“Les relacions internacionals del futur Estat Català" 



Amb motiu de la celebració de la festa del Grito El dissabte 20 de setembre de 2014 a les 12 del migdia va tenir lloc a l’anomenat auditori Jaume Nunó de Casal Social - El Palmàs de Sant Joan de les Abadesses, Girona, Catalunya, Europa; la celebració d’una interessant conferencia col·loqui a càrrec del conegut doctor Josep Maria Reniu baix el nom de “Les relacions internacionals del futur Estat Català". 

En els darrers anys, la secció local d’ERC de Sant Joan de les Abadesses ha estat organitzant quelcom conferències vinculades a la realitat de Catalunya i Mèxic, i enguany, que l’esmentada població catalana celebra els deu anys d’organitzar les festes de “El Grito”, es a dir, de la Independència de Mèxic, amb l’actual context social i polític que vivim, ha tocar tenir a un conferenciant que podríem qualificar de luxe. 

En Jose Maria Reniu és Doctor en Ciència Política i de l'Administració, és Diplomat en Especialització en Dret Constitucional i Ciència Política i Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia. És membre del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) i Cap d’Estudis de Ciències Polítiques i de l’Administració (UB). Analitzarà els beneficis del futur Estat Català i la seva relació amb la comunitat internacional durant i després del procés d'independència. Una ponència que també valorarà la influència del resultat de la consulta sobre la independència d'Escòcia vers el procés català. 

Tanmateix en Reniu te altres vincles amb Mèxic. Casat amb una mexicana filla de la ciutat de Xalapa de Enríquez, la capital de l’Estat de Veracruz, també és un gran coneixedor de Mèxic, d’on ha publicat diferents estudis relacionats amb aquest país com “El paradigma fallido de la neutralidad electoral. El caso de México en perspectiva comparada” i “Los retos de gobernar en coalición. A propósito de una propuesta de reforma política para México”, entre d’altres treballs. 

Feta la presentació de l'acte de mans de en Sergi Albrich, en Jose Maria Reniu va analitzar aquest tema d’interès i actualitat fent referència al fet que en les relacions internacional la guía que es segueix es el del pragmatisme i l’interès de cada Estat. 

Tot seguit va desgranar els requisits que tenen que complir qualsevol Estat, com es població, territori i sobirania, i els mecanismes existents per el reconeixement oficial d’un nou Estat per part de la Comunitat Internacional. 
Fent gala de sòlids coneixement i molta didàctica la conferencia, malgrat la complexitat del tema, va esdevenir summament agradable. Tanmateix la part final dedicada ja al debat amb el públic va esdevenir del tot interessant. Reniu acabaria aquesta conferencia debat tot desitjant que una vegada que Catalunya esdevingués constituït com a un nou Estat plenament Sobirà, sigui “el primer Estat que recongui al nou País sigui Mèxic

No hay comentarios: