domingo, 23 de marzo de 2014

Dijous 20 de març

La Central del Raval va viure 
El tresor del "Vita", 
de Francisco Gracia Alonso i Gloria Munilla 




Francisco Gracia Alonso (Barcelona, 1960) és catedràtic de prehistòria de la Universitat de Barcelona; és autor d'Arqueologia i política. La gestió de Martín Almagro Basch al capdavant del Museu Arqueològic Provincial de Barcelona (1939-1962) (2012), Pere Bosch Gimpera. Universidad, política, exilio (2011), o La arqueología durante el primer franquismo (1939-1956) (2009) entre d'altres. 

Gloria Munilla (Barcelona, 1957) és professora de la Universitat Oberta de Catalunya; ha publicat, entre altres llibres, The Influence of Nationalism in the Origins of Classical Archaeology in Catalonia (1875-1907) (2013) i Salvem l'art! La protecció del patrimoni cultural català durant la guerra civil (2011) juntament amb Francisco Gracia. 

Ells dos son els autors del treball histografic: El tesoro del "Vita", que aquest dijous 20 de març de 2014 va ser presentat a la Llibreria La Central del Raval (Elisabets, 6, Barcelona). Recordaríen els organitzadors: “Què tenen en comú Juan Negrín, Indalecio Prieto, Lázaro Cárdenas, Camilo José Cela, Marlon Brando i David Ben Gurion? Tots ells, de maneres diverses, estan relacionats amb el Vita, un iot en el que, a principis de 1939, es transportà en direcció a Mèxic una part del tresor de guerra de la República espanyola”. 

La importància del conegut "Tresor del Vita" radica en el fet que reunia objectes i col·leccions del patrimoni històrico-arqueològic espanyol requisats pel govern de la República a les catedrals de Toledo i Tortosa, al Palacio Real de Madrid i als monetaris del Museu Arqueològic Nacional i de la Casa de la Moneda, així com una part de les reserves econòmiques de la Generalitat de Catalunya i materials controlats per la Caja General de Reparaciones. Un important llibre que estudia la composició d'aquell patrimoni, les lluites entre les diferents faccions de l'exili per controlar-lo, la seva posterior conversió en diners amb ajuda de les autoritats mexicanes i la gestió que es va fer d'aquells fons. En ell els autors proposen una sorprenent i rigorosa reflexió sobre la protecció del patrimoni en temps de guerra. 

Per aquelles persones que no varen poder assistir a aquesta presentació, recordar que el llibre El tesoro del "Vita", de Francisco Gracia Alonso y Gloria Munilla, es editat per Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona i el podeu trobar a les llibreries a un preu de 32 euros.

No hay comentarios: