miércoles, 5 de febrero de 2014

Al “Cinema Girona” de BCN

Rodat a Catalunya, les fosses comunes del nord de Burgos, Espanya i Mèxic: El Retratista 
Hi seran presents els autors, els nens mexicans, els ex-alumnes burgalesos i la família del mestre Benaiges




Com recordaran els nostres lectors, el passat 27 de novembre de 2013 va tenir lloc la presentació oficial del documental “El Retratista” als Cinemes Girona [Carrer Girona 175, M Verdaguer, Barcelona] amb una projecció que va esdevenir històrica. Presentació oficial de El Retratista, documental que mostra la vida del mestre Antoni Benaiges, realitzat entre 2011 i 2013 gràcies a una campanya Verkami amb la participació de 184 micro-mecenes i rodat entre Catalunya, les fosses comunes del nord de Burgos, Espanya i Mèxic, va recordar el drama que moltes persones varen viure davant l’aixecament feixista contra la República legítima i l’esclat de la guerra civil del 1936-39. 

És la història de l'Antoni Benaiges, mestre català que va acabar a una fossa comuna de Burgos l'any 36 per fer la seva feina, per donar la paraula a uns nens d'un petit poble burgalès i ensenyar-los a ser homes lliures. És la història d'un de tants desapareguts del 36, un assassinat pel feixisme, un més, un de tants homes i dones que volien un país de futur, un desaparegut avui encara sense justícia 

Tanmateix, aquests pròxim dimecres 05 i 12 de febrer de 2014 tornaran a veure les pantalles dels Cinemes Girona aquest interessant documental, amb projeccions a les 20:hores. Si be es molt possible una pròxima projecció a la ciutat de Lleida.

Avisen de la presencia dels autors, l'Alberto i el Sergi....els nens mexicans, els ex-alumnes burgalesos i la família del mestre Benaiges. 


SINOPSIS [Verkami] 

Any escolar 1934-35. El “Ministerio de Educación” de la II República Espanyola assigna la plaça de mestre de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un llogarret de Burgos que avui conta amb 30 habitants, al jove mestre català Antoni Benaiges. 

Pocs mesos després d’arribar al poble, Antoni Benaiges compra una impremta pels seus alumnes. La seva idea, que s'inspira en el mètode de pedagog francès Celestine Freinet, és que l’escola ha de donar als nens les eines per expressar els seus coneixements i habilitats més naturals, que l’educació tradicional normalment ignora. 

L’entusiasme per a l'experiment es molt gran, i durant el primer curs escolar l’escola de Bañuelos de Bureba publica els primers quaderns íntegrament redactats i il·lustrats pels seus propis alumnes. 
Parlen de la vida quotidiana a un poble dels anys trenta, amb les paraules y els dibuixos d’uns nens que amb la impremta aprenen a escriure. Un dels quaderns que es publica il·lustra la visita d’un fotògraf al poble. Es titula “El Retratista”. Els quaderns de Bañuelos comencen a circular entre les "escoles Freinet" de tot l’estat republicà i fins i tot arriben a l’estranger, a escoles de França, Escòcia, Mèxic, Cuba. Aquelles petites publicacions escolars sobreviuen gracies als seus subscriptors: entre ells trobem llauradors del poble, mestres i fins i tot el president de la República Niceto Alcalá Zamora. 

L'any següent l'escola publica un nou quadern: El mar: Vissió d'uns nens que no ho han vist mai. Per a aquell estiu Antoni té en ment un altre projecte ambiciós: vol portar als seus alumnes del poble a Barcelona per veure el mar. Però ja es juliol de 1936, son els primers dies de l’aixecament militar feixista i de la guerra civil, i la província de Burgos és de les primeres en caure en mans de Franco en el seu atac contra la República. 

Antoni Benaiges, sindicalista i d’esquerres a més a més de mestre, serà separat definitivament del seu càrrec de mestre titular en un procés de depuració al que van ser sotmesos tots els professionals de l’educació. Pres i torturat a Briviesca, acabarà sent afusellat i enterrat furtivament a una de les fosses comunes de La Pedraja el mateix mes de juliol de 1936. 

Setenta-sis anys després, un fotògraf català torna al poble. Els seus blancs i negres capten els les restes de l'escola abandonada, els rostres dels vells alumnes, les pàgines arrugades de les poques còpies d'aquells quaderns que encara sobreviuen. A pocs quilòmetres del poble, un equip d'arqueòlegs i forenses treballa per a l'exhumació una de les fosses comunes de les muntanyes de La Pedraja. 

El camí del fotògraf, el “retratista” setanta anys després, es converteix així mateix en el fil de la memòria per a un documental sobre la repressió dels mestres de la República, on la veu dels antics alumnes de Bañuelos que encara sobreviuen retornaran finalment la dignitat a un passat que avui es vol tornar a enterrar. 

EL RETRATISTA 
Duració 52’ 
Direcció, fotografia, muntatge: Alberto Bougleux 
Idea original i investigacions: Sergi Bernal 
Any de producció: 2013 






 




Fotografía: Sergi Bernal

No hay comentarios: