viernes, 26 de abril de 2013

Dúo de Cadenza:

Marly Santamaría, clarinet 
y Marta Augé, piano 
porten als compositors mexicans
Arturo Márquez Navarro i
Leonardo Velázquez Vall,
amb “Sons del Sud” a Cervera i Barcelona 



El compositor Arturo Márquez Navarro va néixer a Mèxic, (a la ciutat d'Àlamo, Sonora, el 20 de desembre de 1950) és un reconegut compositor mexicà reconegut per utilitzar formes i estils musicals mexicans i incorporar en les seves composicions. 

Compositor premiat també a rebut nombrosos homenatges en festivals de música per tota Llatinoamèrica, on la seva música ha estat interpretada i ha aconseguit popularitat. 

Els seus danzones s'utilitzen cada vegada més per a produccions balletistas voltant del món. És a causa d'aquesta popularitat que hi ha un festival internacional de música anomenat "Arturo Márquez" a Caracas, Veneçuela. Encara que de vegades catalogat com un compositor controversial (per incloure temes i motius llatinoamericans en la seva obra), Arturo Márquez és un reconegut compositor que ha estat (de vegades) elogiat per la crítica i pel públic com una icona de la música llatina i mexicana. 

Leonardo Velázquez Vall, va néixer a la ciutat d'Oaxaca en 1935. Va iniciar els seus estudis musicals el 1949 al cicle d'Iniciació Artística del Conservatori Nacional de Música, on va estudiar piano i solfeig amb el Mtro. Agustí Montiel Campillo i al poc temps va ingressar a un curs de composició per a nens, impartit pel Mestre. Rodolfo Halffter. 

L'obra del Mtro. Velázquez inclou diversos gèneres musicals que van des del incidental, en què ha compost música per a ballet, teatre, cinema i televisió, fins a un ampli repertori d'obres de concert que inclouen piano, guitarra, veu, cor, diversos conjunts instrumentals i un variat catàleg simfònic que inclou, entre altres, les obres "Cuauhtémoc", poema per a narrador i orquestra d'alens i percussions; "Antares", simfonia per a orquestra; "Airapí", "El concert de la Pau", per a piano i orquestra, i "Menestral", simfonia per a cordes. 

Ara, gracies al “Dúo de Cadenza” format per Marly Santamaría, al clarinet, i Marta Augé, al piano tindrem dos Concerts amb les seves peces. E concert, que ha estat batejat amb el nom de “Sons del Sud” tindrà lloc el dissabte 27 d’abril de 2013 a les 20:00 hores al Conservatori Professional i Escola de Música de Cervera, situat al carrer d’Emili Pujol 2 de Cervera (Lleida), Y el diumenge 28 d’abril de 2013 a les 18:00 hores al Centre Cívic Riera Blanca de Barcelona. 


Duo de Cadenza 
El duo “De cadenza” va néixer l’any 2010 a partir de la iniciativa de les seves dues integrants per descobrir i difondre la música llatinoamericana per clarinet i piano a partir de la creació del projecte “Sons del Sud-Sonidos del Sur” 

Marly Santamaria comença els seus estudis de clarinet a Veneçuela, el seu país natal. El 2005 es trasllada a Suïssa per a finalitzar la seva formació al Conservatoire Neuchatelois, on coincideix amb Marta Augé, qui realitzava els estudis de música de cambra, després d’haver finalitzat la seva carrera pianística a Barcelona. 

El 2008, després d’haver obtingut els seus diplomes, Marly amplia els seus estudis a Musikene (San Sebastian) i Marta viatja a Bolívia per realitzar un voluntariat en una escola de música. El contacte directe de la pianista amb la música llatina i l’origen llatí de la clarinetista han sigut la inspiració per la creació d’aquest projecte. 

Han tocat a Cervera dins el Cicle Concerts de Primavera, als Matins Classiques del Café du Soleil a Saingelégier i al Salon Isabel de Charrière de Colombier (Suïssa) i han estat invitades al Cicle Música a les Corts de Barcelona.

Un recorregut que ens obrirà les portes a descobrir música d'Amèrica llatina. Amb obres de: 

Las Presencias Rosita Iglesias 
Carlos Guastavino (Argentina, 1912-2000) 
Variaciones 
Leonardo Velázquez (Mèxic, 1935-2004) 
Tres piezas 
Juan María Solare (Argentina, 1966) 
Ébano 
Hernan Darío Gutiérrez (Colòmbia, 1969) 
Zarabandeo 
Arturo Márquez (Mèxic, 1950) 
Aire Indio n° 2 
Eduardo Caba (Bolívia, 1890-1953) 
El Marabino 
Antonio Lauro (Venezuela, 1917 – 1986) 
arreglo de Paquito D'Rivera
Valsa-Choro
Oswaldo Lacerna (Brasil, 1962) 
Tres Piezas 
Paquito D’Rivera (Cuba, 1948)

No hay comentarios: