jueves, 27 de diciembre de 2012

Catalans amb Cor mexicà..


Exposició:
Museu de l'Empordà, Figueres (Girona) 
"Obres d’Avel·lí Artís Gener, Tísner i Pere Calders





Fins el diumenge 30 de juny de 2013 en horari de dimarts a dissabtes d'11 a 20 hores, diumenges i festius d'11 a 14 hores (dilluns tancat) al Museu de l'Empordà, situat a Rambla 2, de la ciutat de Figueres (Girona) podreu visitar l’exposició "Obres d’Avel·lí Artís Gener, Tísner i Pere Calders". 

Amb motiu de la celebració del centenari dels naixements dels dos escriptors i ninotaires Catalans el Museu de l'Empordà aplega una desena d'obres dels 2 escriptors i ninotaires a més de primeres edicions dels seus llibres. Pertanyen al seu fons i es tracta d'un grup reduït però significatiu de dibuixos, aquarel·les i tintes. 
Són el resultat de la donació d'Abelard Fàbrega (Cabanes 1894-Mèxic 1991). 

Recordem que Avel·í Artís Gener en acabar la guerra s'exilia a Mèxic, on s'hi passarà 25 anys. És ben conegut en els ambients catalans exiliats a Mèxic que s'identifica i s'adapta profundament a la realitat mexicana, sense deixar de ser, alhora, un nacionalista català. És en aquesta època en què s'enamora de la cultura precolombina, fruit de la qual en sortirà el seu llibre més reconegut, Paraules d'Opòton el vell

Tot i això, abans d'escriure en espanyol en algun mitjà de comunicació mexicà, prefereix deixar d'escriure i realitzar altres tasques: correcció, direcció artística de publicitat... Només col·labora com a ninotaire a les publicacions Full Català (inicis dels 40), Quaderns de l'Exili, Revista de Refugiats d'Amèrica, Lletres, Pont Blau i Tele-revista (entre 1943 i 47), La Nostra Revista (1946-1954). El 1955 crea La Nova Revista, hereva de l'anterior, fundada pel seu pare. 




No hay comentarios: