viernes, 27 de julio de 2012

El Mèxic de novel·la


“La vida que ens ha tocat viure” 
un llibre de Joan Carles Guisado al nostre abast 
Mostra una visió diferent del crim organitza a Mèxic





Vuit anys enrere Joan Carles Guisado va marxar de l’Hospitalet de Llobregat “per viure noves experiències”, i ara el tenim de volat portant sota el braç el treball de dos anys de la seva vida. 

La novel·la “La vida que ens ha tocat viure” es potser el treball que fica la fita a tot un munt de sentiment d’aquest escriptor hospitalenc, que no s’amaga de dir que "he disfrutat molt. Ha estat molt interessant. Des dels set anys em preocupen les desigualtats socials. Vull explicar coses sense prejudicis” 

L’autor es un antic activista social que va fer una important tasca a la dècada dels anys 70 a Catalunya. Joan Carles Guisado ha esdevingut a més d’un important líder veïnal a un refinat novel·lista que continua vivint intensament la realitat social dels nostres dies. 

D’aquí que aquest fill de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) ens digui contundentment que “Des de Mèxic, he seguit molt el moviment del 15M i la lluita pel CAP de La Marina. És un moment interessant, i el que està clar és que estem farts dels nostres polítics.” 

“La vida que ens ha tocat viure”, o el que és el mateix en llenguatge mexicà ben planer “Ni modo esta vida nos tocó vivir” és una novel·la de Joan Carles Guisado (Princi) que des d’un punt de vista familiar, parla del crim, la desigualtat social i la manca d’oportunitats. 
Un llibre que va ser presentat al públic català al Museu d’Història de L’Hospitalet de Llobregat, ciutat de on és fill l’esmentat escriptor. 

A Mèxic, el crim organitzat i el narcotràfic van de la mà a la vida real. Son germans bessons. 
I a la novel·la també. Tant és així que molts nens, segons ens diu Joan Carles Guisado, “ho veuen com l’única opció per escapar de la desigualtat social. Els nens van creixent i no volen ser iguals que els seus pares. Troben en el crim organitzat una sortida”. És la primera empresa del país 

L’eix vertebral d’aquest treball el trobem amb La Flaca que és la narradora de la novel·la. Una nena d’un barri humil de Mèxic, que ens portarà, a través dels seus records, a descobrir un món per a molts desconegut. 


No hay comentarios: