miércoles, 27 de junio de 2012

Arts avantguardistes



Fills del drap — Retaule d’una caiguda 
amb el mexicà David Eudave 
Dues representacions al mes de juliol de 2012 







Qui vulgui veure en la seva salsa el treball del jove mexicà David Osvaldo Eudave Rosales tindrà la seva gran oportunitat aquest més de juliol. Doncs te lloc la representació de l’obra Fills del drap — Retaule d’una caiguda a Mollet del Vallès i Barcelona. 

Aquesta història teatrada explica un viatge esperpèntic i desplega una particular panòplia de l’home: un cercle, un ventríloc, una dansa de les ombres de la consciència, un cec, cançons tradicionals transformades, una corda de penjat, el moviment del temps, l’aparició de la paraula… 
Al capdavall, la vella història de la Caiguda de l’home. 

Fills del drap – Retaule d’una caiguda desplega una sèrie d’escenes que narren l’epopeia de l’home caigut, i el seu turmentat desig de tornar. Es tracta d’una història que, com si fos una mena de ritornello oníric, potser ja coneixem encara que no l’haguem sentida mai. 
Les escenes, a mida que apareixen, solleven preguntes: Qui sóc ‘jo’? Aquesta panòplia on em trobo… és real? Totes aquestes penúries, valen la pena? Què passa, després de morts? Malgrat no rebre resposta, la peça troba la manera de donar diferents suggestions poètiques a aquestes preguntes. 

La història s’explica mitjançant uns personatges que tenen alguna cosa de prototípic, sense recorregut psicològic ni subjectivitat, i que configuren una peça que es pot llegir com una seqüència de quadres. 

lgunes de les seves imatges apareixen hieràtiques, altres amb una senzilla monstruositat. Afegint a tot això els temes que s’hi evoquen… podríem dir que ens trobem davant d’una peça de ressonàncies medievals? 

Fills del drap – Retaule d’una caiguda, seguint una perspectiva calidoscòpica i a través d’un muntatge dinàmic d’accions ben precises, narra els escalons d’aquella epopeia de l’home que ha perdut la innocència. 

La creació de Fills del drap – Retaule d’una caiguda ha seguit un procés de creació especial. Després de germinar i créixer, la peça ha iniciat una fase itinerant de presentacions a l’estranger per compartir els resultats creatius amb grups i espectadors diversos. 

Fills del drap – Retaule d’una caiguda és una peça de teatre concebuda per un grup que té seu a Barcelona. Son quatre actors: David Eudave, Leonardo Mancini, Pei Hwee Tan i Francesc Torrent, provinents de Mèxic, Itàlia, Singapur i Catalunya. Tirem endavant Fills del drap – Retaule d’una caiguda sota el paraigua de La Vella Fam, una plataforma que allotja i dóna suport a produccions, recerca, intercanvis i difusió en el terreny de les arts performatives i que acull el treball creatiu dels seus membres. 


Les fonts textuals (Balasch, Cioran, Novarina, Capdevila, Melville, Celan, M.L. King, Kerouac, Lautréamont, Cohèlet) es cohesionen al voltant de la darrera obra del poeta Albert Balasch: La caça de l’home. 

Presentacions a portes obertes a CRA’P, Mollet del Vallès (4, 5 juliol 2012) 
La primera presentació pública de Fills del drap — Retaule d’una caiguda a Catalunya tindrà lloc a CRA’P – pràctiques de creació i recerca artística, a Mollet del Vallès els dies 4 i 5 de juliol 2012. CRA’P és una associació que recolza activitats d’arts escèniques basades en la recerca i la creació entorn a pràctiques escèniques. 

Donades les seves característiques, CRA’P atrau una pila d’espectadors molt particulars i heterogenis, descentralitzats dels cercles habituals de creació de Barcelona, amb backgrounds molt diversos i que han descobert la seva filiació amb la dansa i el teatre a través de la tasca disseminadora, que gota a gota, ha anat efectuant CRA’P. 


Presentacions a portes obertes a l’Almeria Teatre (9 i 10 juliol 2012) 
La propera presentació pública de Fills del drap — Retaule d’una caiguda donarà a l’Almeria Teatre, a Barcelona, el juliol del 2012. 

La peça no serà presentada com un espectacle en la programació normal de l’Almeria Teatre, sinó com un esdeveniment dintre del Festival Barcino que va néixer l’any 2007, més que com un off–off del Grec, com un Festival Llatí de Barcelona amb totes les de la llei. 

És un festival que vol ser una plataforma per a propostes escèniques que difícilment tindrien cabuda en una programació estable donada la seva excepcionalitat. 


No hay comentarios: