lunes, 30 de abril de 2012

Premsa


VISITA D'UNA DELEGACIÓ

DEL CLUB SOLES DE MEXICALI
Raúl Vásquez, gerent general, i l'entrenador Ivan Déniz van visitar l'Olímpic de Badalona






Publicat a CJB Penya.com. Web official del FIATC Mutua Joventut
Divendres 27 d’abril del 2012
Foto noticía: MAFV


Aquesta setmana, el primer equip del FIATC Joventut, i els equips de les categories inferiors del club verd-i-negre han rebut una visita molt especial. El Gerent general i l'entrenador de l'equip mexicà Soles de Mexicali, van estar a Badalona presenciant l'entrenament del primer equip i xerrant amb Jordi Martí, responsable del planter de la Penya.

Hem volgut parlar amb tots dos sobre el motiu de la seva visita i això és el que ens han dit, tant el gerent general, Raúl Vásquez, com l'entrenador de Tenerife, establert a Mèxic, Ivan Déniz.


Un asteca en territori verd-i-negre, Raúl Vásquez

A què es deu la seva visita a Espanya?

"Una de les coses que estem fent és intentar conèixer de prop la lliga Endesa ACB i la feina que es fa aquí, a Espanya, a nivell de planter. Sabem que el bàsquet espanyol està recollint els fruits i nosaltres estem tractant de copiar les coses bones dels països que estan treballant molt, i bé, amb el bàsquet. Nosaltres volem implantar aquest tipus de treball per al planter del nostre equip, els Soles de Mexicali.


Per què Badalona i el Joventut?

"Hem fet cas a les persones que ens van dir que el Joventut era, juntament amb l’Estudiantes de Madrid, el millor i més potent planter d'aquí. Estem buscant adequar el que tenim a Mèxic, que es treballa amb jugadors de 15 i 16 anys, mentre aquí, a la Penya, tal com m'explicava el director de planter Jordi Martí, es treballa amb nens a partir de quatre anys. Nosaltres volem començar amb el treball de formació per treure i formar jugadors. Hem vingut a veure quin és el mètode de formació, així mateix aprofitant que viatgem a Barcelona, estant Badalona tant a prop, era obligat venir fins aquí per conèixer de prop el Club Joventut Badalona".


Quina és la situació actual del bàsquet mexicà?

"Tenim una lliga nacional i després hi ha la Federació, però la lliga i els clubs són molt independents de treballar a la seva ciutat. Cada equip pot treballar com vulgui amb el seu equip. Ara mateix, al nostre país tenim un dèficit de jugadors mexicans, s'ha afluixat molt la feina amb el planter. En el nostre cas estem buscant un entrenador espanyol per portar-lo cap allà en un projecte de dos anys de cara a treballar amb pedrera i amb nens".


Parli’ns del seu club, els Soles de Mexicali

"Els Soles de Mexicali tenen vuit anys d'història i de participació en la lliga nacional de Mèxic. En aquests vuit anys hem participat com un equip, però el nostre president vol donar un gir al Club amb la finalitat de millorar i integrar-lo a la ciutat. Hem participat a la Lliga de les Amèriques tres vegades, la primera final a quatre es va fer a Mexicali. En el segon any de la nostra existència vam quedar campions de lliga absoluta, com a premi vam poder jugar un torneig a Holanda".

"Hi ha hagut canvis en la nostra competició de lliga, es van incorporar a tres jugadors estrangers i dos llatins, el que vostès anomenen comunitaris, és a dir, jugadors d'altres països d'Amèrica, això va afeblir molt el progrés als jugadors nacionals ja que en els partits moltes vegades els equips estaven format per jugadors forans. Amb això, s'estava debilitant el bàsquet nacional, però aquest any canvia el sistema, es torna als tres estrangers, s'eliminen els llatins i amb això volem donar més importància als jugadors nacionals”.


Com es veu la lliga Endesa ACB des de Mèxic?

"Tots sabem que la competició espanyola és la segona lliga del món després de la NBA. Nosaltres tenim la NBA molt a prop i la feina que fem és moltes vegades fixant-nos en ells. A Mèxic, es passen per televisió partits de la lliga Endesa i seguim amb molt d'interès tot el que passa amb aquesta competició que és la millor lliga, llevant l'espectacle que aporta la NBA, el bàsquet dels Estats Units és pur xou”.


Un tinerfeny en territori mexicà, Ivan Déniz

Format en el staff tècnic del Unelco Tenerife en la temporada 2003/2004, va poder debutar aquesta mateixa campanya a la Lliga ACB, després de la destitució de l'entrenador en aquell temps Paco García. El seu equip va estar a un pas de la classificació per al Play-off, però en l'última jornada de la lliga regular els de Tenerife van acabar en la novena posició.

Després de la seva experiència en el Polaris World Múrcia (LEB) i al Plasencia (LEB-2) l'espanyol va provar fortuna i va decidir emprendre camí cap al bàsquet Llatínoamericà. Primer en el Soles de Mexicali, i més tard amb l’equip del Trotamundos a la Lliga veneçolana.

L'experiència amb Soles està sent molt positiva des del primer dia, arribant a dues finals de la lliga domèstica i acabant subcampions de la Lliga de les Amèriques. En la quarta temporada Déniz vol inculcar als Soles l'estil formatiu que es porta a terme al nostre país, amb l'objectiu de potenciar el bàsquet base del club i alhora el de la LNBP. Una competició plena de jugadors que no són nacionals.


Hem pogut parlar amb Iván i saber més sobre la seva experiència en terres asteques:

"Va ser una experiència nova. La situació esportiva a Espanya no era bona, no hi havia projectes que m’interessessin i va sortir la proposta d'anar a Llatinoamèrica i conèixer el bàsquet a Mèxic. Aquesta és la meva sisena temporada fora. En aquest temps, he entrenat amb equips mexicans i també veneçolans. Estic molt content per com m’estan anant les coses fins ara".

"He estat a Mèxic amb els campions, l’equip d’Halcones de Jalapa. A Veneçuela vaig estar als Trotamundos, a la LBP. Crec que és un bàsquet molt ric ofensivament parlant. Amb l'arribada d'entrenadors argentins, i amb la meva arribada s'ha notat un joc més equilibrat en defensa, un joc més organitzat".

"Amb Mexicali aquesta serà la meva quarta temporada. Hem estat en dues finals de Lliga i hem estat subcampions de la Lliga de les Amèriques".

"En l'última lliga vam acabar cinquens, vam ser el millor equip en defensa, ara estem preparant-nos per pujar les aspiracions per estar entre els quatre millors, sempre pensant en arribar a la final".

"La nostra ciutat està molt a prop de Califòrnia i pel tema de l'emigració hi ha molts mexicans que viuen allà, al tenir fills als Estats Units tenen la possibilitat de tenir la seva nacionalitat i també el passaport mexicà. Als Estats Units el bàsquet és un esport de molt nivell i nosaltres ens fixem molt en aquest mercat de jugadors. Les últimes temporades hi ha hagut uns tres o quatre jugadors nascuts als Estats Units, però de nacionalitat mexicana a cada equip".

"Estem encantats de trepitjar Espanya. Per a mi en particular, ha estat molt gratificant tornar a veure cares conegudes, saludar amics. Per a mi, ha estat com un bàlsam tornar a Espanya, és una cosa que necessitava".

“Hem volgut venir a Badalona perquè és una visita obligatòria per veure com es treballa. Jo personalment tinc un gran record com a entrenador ja que vaig debutar aquí, en partit davant el Joventut. Recordo que Aíto entrenava la Penya i trepitjar aquesta pista va ser una experiència que mai no oblidaré”.


Desitgem a Raúl Vásquez i Iván Déniz que la seva estada entre nosaltres hagi estat profitosa i desitjar als Soles de Mexicali molt bona sort.

No hay comentarios: